EL MOLÍ D’OLI

Antic edifici que fou propietat dels ducs de Medinacelli, S. XIX. La família propietària actual va adquirir el molí fa uns 100 anys. Tant de dins com de fora conserva l’atomosfera d’aquell temps. Des d’aleshores s’hi elabora oli d’oliva Extra Verge de forma artesanal. L’elaboració de l’oli comença a partir de mitjans de novembre i fins a finals d’any, aproximadament, quan és més interessant veure el procés. Es pot compar oli al mateix temps de fer la visita. Es troba a la plaça de Sant Jaume. Té una xemeneia que és única a la comarca per les seves característiques. Durant tot l’any es pot concertar hora per visitar-lo. Tel. 973 60 17 35

L’ALZINA DEL QUELÀS

A pocs quilòmetres de Miralcamp, i molt a prop de la Font del Tord i de l’embassament de la bòbila, també hi ha l’Alzina del Quelàs, declarada arbre monumental, per la seva importància històrica, de més de 600 anys.

LA COOPERATIVA DEL CAMP

Es troba situada al carrer de la Creu, s/n, molt a prop de la Plaça Sant Jaume on hi ha l’Ajuntament. Fou fundada l’any 1945 i s’hi reflecteix l’esperit agrícola de Miralcamp fins a l’actualitat. Hi podem comprar tot tipus de productes autòctons de les comarques lleidatanes: vins, vinagre, ametlles, oli, etc., amb denominació d’origen.

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL

Presidint el turó on s’aixeca el poble de Miralcamp es situa aquesta església, d’una sola nau amb capelles adossades. L’església, d’origen gòtic, presenta una planta de creu llatina seguint una modelació que es repeteix tres vegades (8,75 m X3) en la llargada de la nau. Aquest mateix motiu /8,75 m) torna a dotar-se en la llargada dels braços de la nau de creuer. L’interior gaudeix d’un espai que s’ofereix com un lloc únic, trencat tan sols per petites capelles laterals situades entre els contraforts. Tres d’aquestes són gòtiques, una altra barroca, de treball força acurat i que possiblement substituí una antiga capella gòtica enderrocada i, finalment, una altra capella -on ara es troba la pila baptismal- que no escau en la distribució espacial del conjunt. L’església acaba amb un absis poligonal precedit pel transepte, enmig del qual s’aixeca un cimbori vuitavat. A l’exterior, la façana és de gran austeritat. En la part inferior, una portada rectangular i allinclanada, coronada per un frontó. A dues bandes una columna exempta (amb el fust treballat amb dos tipus diferents d’ornamentació acanalada), que descansa sobre un plint rectangular on s’han escultpit sengles medallons. Rematada per un capitell amb fulles d’acant i volutes, la uneix amb el frontó un suport decorat amb caps d’angelots. El timpà d’aquest és ocupat per una gran petxina semicircular i en el vèrtex el Sagrat Cor, envoltat tot per una decoració dentellada. Sota el frontó apareixen tot un seguit d’ornamentacions vegetals, fletxes i dos animals alats amb acabaments vegetals -que entroncarien amb una tradició medieval- emmarcant el cap de Jesucrist. Les proporcions, la decoració i disposició dels detalls de la portada li donen un aire molt clàssic, que no desllueix la resta de la façana. En la part cental un oculus calat serveix de lligam entre la part inferior i la superior, on es troba un campanar a la dreta que comunica, mitjançant un original passadís balustrat, amb una torre a l’esquerra. Posteriorment, l’església s’amplià, s’aixecaren les naus laterals i es reconstruí amb volta de creueria i tercelets. Així mateix s’allargà la nau central amb la creació del transepte, cimbori i absis. La manca de pedra en tota la zona obligà a transportar-la amb ferrocarril des de la pedrera del Talladell a l’estació de Mollerussa. Per últim, mencionar els antics retaules que hi hagué en l’interior de l’església i que foren destruits en al Guerra Civil, i reemplaçats per uns altres entorns de l’any seixanta, sortiren del taller Borràs de Lleida.